Прожекция на филма 'Пламен' и дискусия: две години по-късно

plamen-movie-image.jpg

Заповядайте този четвъртък (11.06) от 20:00 в Социален център "Аделанте" на прожекция на късометражния филм "Пламен".  

В началото на 2013 г., разгневени от непосилно високите сметки за електричество и отопление, хиляди българи излязоха по улиците на страната в най-големите масови протести след 1989 г.

Освен огромните ежедневни демонстрации, блокади на пътища и сблъсъци с полицията, протестите съдържаха и един тревожен елемент, непознат за българската история: самозапалването на седем български граждани. Един от тях беше тридесет и седем годишният височинен работник и фотограф Пламен Горанов, чийто последен и фатален акт на протест бе на 20-ти февруари същата година във Варна.

Прочети още...

Предизборен цирк: Безплатен пазар, храна, книги и др.

predizboren-cirk

Понякога имаме нужда и от глътка свеж въздух и ироничен и насмешлив поглед към случващото се... Имаме нужда да покажем алтернативите дори и в умален мащаб и само за няколко часа, за да напомним, че те са навсякъде около нас, дори и не винаги да ги забелязваме.

Затова заповядайте на 23.05.2014 (петък) от 18:30 в градинката на "Кристал" в София, където ще се проведе акция "Предизборен цирк", организирана от "Бъди промяната в София"!

Изборите наближават, а с тях и предизборният цирк става все по-осезаем. Разни знайни и незнайни "спасители" се надлъгват, за да прилъжат хората да гласуват за тях. Кебапчета, купуване на гласове, голи обещания и телевизионни изцепки - политическите партии пускат в ход всичките си циркаджийски номера.

Прочети още...

"Заедно" (2013) - прожекция и дискусия

zaedno-2013-projektsiq-diskusiq

Сряда, 07.05.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

Социален център Аделанте има удоволствието да ви покани тази сряда (07.05), от 19:00ч., на прожекция на документалния филм „Заедно”.

Филмът показва една еволюционна практика на работното място, представена чрез свидетелствата на работниците в европейски кооперативи, която отива отвъд рамките на исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Това е практика, при която работещите директно притежават и контролират дружествата, в които работят, като по този начин успяват да запазят работните си места, да развиват уменията си (без шефове, които да им висят над главите) и да съхранят местните икономически общности.

Прочети още...

Премиерa: "Нека не живеем като роби!" и фотоизложба "Екзархия: картина от бъдещето"

Премиерa: "Нека не живеем като роби!" + фотоизложба "Екзархия: картина от бъдещето"

Петък, 25.04.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

Социален център Аделанте има удоволствието да ви покани на премиерна прожекция на документалния филм "Нека не живеем като роби!" + фотоизложба "Екзархия – картина от бъдещето", на фотографа Георги Теофилов, който наскоро прекара няколко дни в Екзархия т.нар. квартал на свободата в Атина.

"Нека не живеем като роби!" е вдъхновяващ документален филм, показващ различните форми на съпротива на гръцкото общество. От масовите демонстрации и уличните сблъсъци с полицията, до пиратски радиа, кооперативи, самоорганизирани клиники и социални центрове, "Нека не живеем като роби!" разкрива мечтите и стремежите на потиснатите, отвъд кризата и насилственото обедняване.

Прочети още...

Босна и Херцеговина отвъд национализма?

Босна и Херцеговина 2014 – социални права и друг вид политическа система отвъд национализма?

Събота, 22.03.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

В началото на февруари 2014 година избухнаха масови бунтове в Босна и Херцеговина, страна все още не преодоляла травмите от кървавия военен конфликт през 90-те години на миналия век. Масмедиите съобщиха накратко в първите дни как младежи опожаряват правителствени сгради, а възрастни хора – пенсионери и безработни работници – издигат искания за работнически контрол и спиране на приватизационния процес в една от най-бедните страни на Балканите.

Прочети още...

Да спрем настъпващия тоталитаризъм! НЕ на новия Наказателен кодекс!

Да спрем настъпващия тоталитаризъм! НЕ на новия Наказателен кодекс!

София: 22 март 2014 г. от 14:00 часа пред езерото Ариана

Пловдив: 22 март 2014 г. от 14:00 часа пред общината (на копчетата)

С проекта за нов Наказателен кодекс управляващите в момента се опитват да възстановят тоталитаризма, който на мнозина ни е добре познат с неговата репресивна машина. Държавата атакува обществото в отговор на масовите протести от изминалата година.

Какво всъщност се опитват да прокарат с проекта за нов Наказателен кодекс?

  • да предизвикваш смущения в дейността на органите на властта се приравнява с държавна измяна;
  • да окупираш или да стачкуваш става престъпление, за което се полага затвор;
  • да проповядваш фашизъм и да призоваваш към диктатура вече не е престъпление;
  • затвор от 1 до 6 години се предвижда дори за една цигара марихуана;

Това е само малка част от нещата, които управляващите искат да наложат с проекта за нов НК и които действат срещу интереса и свободата на гражданите - в полза на една все по-изолирана от обществото власт и не във вреда на едрата престъпност.

Прочети още...

Автономия и в България? Дискусия в "Аделанте"

Автономия - идея, чието време е дошло и в България?

Събота, 15.03.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Социален център "Аделанте" и проект "Живот след капитализма" имат удоволствието да ви поканят на 15 март 2014 г. (събота) от 19:00 на дискусия, провокирана от текста на Джеръм Рууз от ROAR Magazine "Автономия - идея чието време е дошло" и представяне на идеите за автономия в него.

Прочети още...

Свободата според сапатистите: скайп конференция с Мексико

Свободата според сапатистите: скайп конференция с Мексико

Сряда, 29.01.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Събитието ще започне с прожекция на късометражния филм „Сапатисти: 20 години от въстанието” (10мин.)

20 години след сапатисткото въстание, което разтърси света в началото на 1994, коренното население на най-южния мексикански щат Чиапас ни покани, за да демонстрира как работи едно общество, организирано на принципите на пряката демокрация, солидарността, кооперативното управление на ресурсите.

Сапатистките бунтовници отбелязаха 20 години от 1 януари 1994 с празненства и новата си инициатива – малкото сапатистко училище, на което бяха поканени активисти от Мексико и целия свят.

Български активист прекара две седмици с бунтовниците, посещавайки техните автономни общности, училища, клиники и административни центрове. В пряка връзка с Мексико ще имаме възможността да чуем неговия разказ, описващ успехите на сапатисткото движение в организацията на автономно правителство, здравеопазване, образование, информационни служби, както и в еманципацията на жените в региона.

А след лекцията ще има отворена дискусия, в която всеки ще може да зададе въпрос и да участва с мнение.

Събитието във Фейсбук

Премиера: "Демокрация в икономиката вместо капитализъм"

Премиера: "Демокрация в икономиката вместо капитализъм"

Събота, 18.01.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Филмът представлява впечатляващ обзор на средствата за контрол над масите при всички олигархични режими от началото на 20в. до днес - фашизъм, комунизъм, капитализъм и начините за смяна на тази парадигма.
Въвеждат се понятията: бихейвиоризъм (наука за оперантното кондициониране на човешкото поведение), тейлъризъм (теорията за „научното управление” на работническите маси), фордизъм (механизирането на работника).

Прочети още...

Студентската окупация отвътре (лекция и дискусия)

Студентската окупация отвътре (лекция и дискусия)

Събота, 11.01.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Изминалата година ще бъде запомнена с непрестанните масови протести, като особено впечатление прави окупацията на СУ, която продължава и в момента.

Гостът ни, Ивайло Динев (студент и един от инициаторите на окупацията), ще представи как се създаде и поддържа един друг свят в независима територия. Ще разкаже какви са били причините и мотивите, които са подтикнали студентите да окупират университета си, какво представлява окупацията и ще опита да отговори на един от най-често задаваните въпроси – какво според него ще се случи след като тя приключи и може ли тя да даде решение на системните проблеми, които ни заобикалят.

Редом с по-теоретичната част, Ивайло ще представи и от чисто практическа гледна точка как се е стигнало до създаването на работни групи, охрана, патрули. Каква роля играе самоинициативността. Как чрез принципа на дара граждани са осигурявали на студентите храна, топли дрехи, завивки, лекарства. Как цялата паралелна реалност създаде паралелен свят на реалния.

Надяваме се това събитие да предостави възможност за обмен на идеи между студентите и гражданите, какъвто многократно се твърди, че липсва.

Събитието във Фейсбук

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.