erdogan-facetime.jpg

Общата организация-черупка на кюрдското движение, Изпълнителния председателски съвет на Обединението на кюрдските общности, излезе с декларация за снощния опит за преврат в Турция.

В декларацията се казва: "Има опит за преврат от хора, чиято самоличност и цел все още не са ясни. Този опит се случва точно преди срещата на Военния съвет, където Ердоган възнамеряваше да даде на близките до него генерали висшите постове в армията. Друго поразително измерение на опита за преврат е, че той се случва по време на засилващи се дискусии относно външната политика на фашисткото правителство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)."

Опитът за преврат е доказателство за липсата на демокрация

Декларацията на Изпълнителния председателски съвет на Обединението на кюрдските общности продължава:

"Без значение в рамките на кои вътрешни и външни политически фактори и сили и поради какви причини се случва тази борба за власт, тук не става въпрос за защита или отричане на демокрацията. Точно обртното, настоящата ситуация е доказателство за липсата на демокрация в Турция. Подобни борби за власт и опити за узурпирането ѝ се случват в недемократични страни, където авторитарни сили извършват преврати срещу други авторитарни власти, когато условията го позволяват. Именно това се случи в Турция.

Превратът бе подготвен на 7 юни

Преди година Ердоган и тайните му сили, заедно с Партия на националното действие (ПНД), всички фашистки кръгове, националистическите военни сили (Ergenekon) и част от армията организираха преврат. Това бе дворцов преврат срещу демократичната воля на хората (които гласуваха за Демократичната партия на народите, ДПН, и оставиха ПСР без мнозинство). Фашизмът на ПСР доведе до съюз с всички други фашистки сили и с част от армията, включително с началника на щаба с цел да потиснат кюрдското движение за свобода и демократичните сили. Фашизмът на ПСР закара армията в кюрдските градове и села, накара ги да ги изгорят до основи и изкла стотици цивилни. Наскоро бяха приети нови закони, които дадоха имунитет на държавните сили, предотвратявайки делата срещу престъпленията им. По този начин правителството на ПСР се превърна в такова, което узакони военния режим и опека над демократичните политики и обществото като цяло.

Опит за преврат от една фракция в армията срещу друга

В Турция вече имаше военен режим и опека още преди вчерашния опит за преврат. Това прави този опит просто преврат на една фракция срещу друга съществуваща такава. Заради това част от армията застана на страната на Ердоган – защото в Турция вече има военен режим.

Фактът, че ПНД и шовинистичните националистки кръгове застанаха на страната на тайните служби на Ердоган и фашистките му съюзници разкрива съвсем явно, че това не е борба между защитници и противници на демокрацията.

Обрисуването на Ердоган като демократ е опасно

Обрисуването след този опит за преврат на Ердоган и диктатурата на фашистката му партия все едно са демократични е подход, който е много по-опасен от самия опит за преврат. Представянето на борбата за власт между авторитарни, деспотични и антидемократични сили като борба между привърженици и противници на демокрацията ще служи само за легитимиране на съществуващото фашистко и деспотично правителство.

Демократичните сили не застават на страната на нито един от двата лагера

В Турция няма цивилна, гражданска група на власт , нито става въпрос за борба между демократични сили и превратаджии. Настоящата битка е за това кой ще е начело на моментната политическа система, която е враг на демокрацията и кюрдския народ. Следователно, демократичните сили не застават на страната на нито един от двата лагера по време на тези сблъсъци.

Превратът срещу демокрацията е онзи, който е воден от фашистката ПСР

Ако има преврат срещу демокрацията, то той е воден от фашисткото правителство на ПСР. Политическият контрол на съдебната система, приемането на фашистки закони и политики чрез парламентарно мнозинство, премахването на парламентарния имунитет, арестите на съ-кметове (на кюрдски селища – бел.прев.), премахването им и вкарването в затвора на хиляди политици от ДПН и Демократическата партия на регионите (ДПР) представляват много повече от реален преврат. Кюрдският народ е подложен на безпрецедентни геноцидни, фашистки и колониални атаки в Кюрдистан.

ПСР води Турция към сблъсъци

Това, което доведе Турция до сегашното ѝ състояние е правителството на партията на Ердоган, което се превърна в правителство на войната срещу кюрдския народ и силите на демокрацията. Със своя монистичен, хегемониален и антидемократичен характер, то държи Турция в хаос и постоянни конфликти. С войната си срещу кюрдите и силите на демокрацията, то впримчва Турция в състояние на гражданска война. Последният опит за преврат показва, че Турция има нужда да се освободи от фашисткото правителство на ПСР и да има демократично такова. Развоят на събитията прави нуждата от демократизиране на Турция и отърваването ѝ от това монистко, хегемониално и фашистко правителство спешна.

Нека обобщим, силите на демокрацията трябва да се противопоставят на легитимирането на политиките на това фашистко правителство като демократични и да създадат демократичен алианс, който наистина да демократизира Турция. Опитът за преврат прави наложително това не да забавим борбата си срещу фашизма на ПСР, а да я засилим, така че хаосът и сблъсъците да бъдат спрени и да се появи една нова и демократична Турция."

Превод от KurdishQuestion.com : екип на "Живот след капитализма"

kurds on coup attempt