vanina-delmas.jpg

Будна нощ изникна преди повече от месец на Площада на Републиката в Париж, преди да се разрасне значително. В навечерието на неделните дни, през който движението цели да се интернационализира, списание Политис има желание да направи съществен преглед на това, което вече се е случило, установило, променило. Каквото и да се получи, Будна нощ вече е събитие. Политис

Лаборатория

Будна нощ изработва нови форми на мобилизация и на демокрация. С "обединяването на борбите" като основа за размисъл, във Франция и отвъд границите.

"Си, се пуеде!" ("Да, възможно е!"). С вдигнат юмрук, силен глас и точни думи барселонските участници, дошли да споделят своето усещане с парижките Будни нощем, скандират най-популярния лозунг на движението на Възмутените. Испанското "Йес уи кен" се подхваща в хор от общата асамблея. "Ние трябва да се борим срещу създаването на Крепостта Европа и напредването на неолиберализма. Всички сме заедно в тази демократична пролет!", възкликва един от говорещите пред групата, изправен с лице към статуята на Марияната (символ на Френската революция и републиката от тогава насам – бел.ред.) от Площада на Републиката. Няма нужда от превод през тези два неделни дни, за да се проумее решителността и енергията, които се издигат от тази тълпа с акценти от цял свят.

От няколко седмици насам работните групи вече работят съвместно с будни граждани в Испания, Италия, Германия, Белгия, Квебек и много други страни по въпроса за започването на втората фаза на движението. Целта е съгласуването на една Международна Будна нощ на 15-ти май (или 76-ти март по местния календар), което е и рождена дата на Възмутените в Испания. Въпреки че мнозинството от хората в движението цъкат с уста при споменаването на евентуален френски Подемос, движението, носещо името 15-М, родено на Пуерта дел Сол в Мадрид през 2011 г., оставя важен отпечатък в съзнанията. Впрочем, някои от участниците в него вече се бяха придвижили още за първите будни нощи, за да донесат ценни съвети на организаторите, особено що се касае до комуникацията.

По времето на тези неделни дни, приличащи на испанска гостилница, една от работилниците беше особено концентрирана върху образуването на международно обществено движение, особено посредством социалните мрежи. Туитър и Фейсбук не бяха толкова всеобхватни преди пед години и всички са съзнателни, че тази "европейска революция", за която мечтаят, не може да успее без използването на дигиталните средства. "Идеята в това е да се основе една цифрова Будна нощ въз основата на реално съществуващата и създавайки една действителна международна мрежа", уточнява Жосеф Бусион, член на Медийния център. Дори и движението да се поумори или да спре, ние ще можем да го събудим успоредно в различни градове." Един вид виртуална Будна нощ, способна да се възроди неземисимо кога, независимо къде. Хащагът #GlobalDebout бе приет мигновено, така че да обединява и да прави видими всички събития от 15 май навсякъде по света. "Активисти от цяла Европа работиха по тази операция, но ще трябва тя да се продължи през юни и през септември да можем наново да окупираме площадите от мрежата!", предлага испанският активист Торе на вече съгласната тълпа.

Слушайки ги, може да се каже, че Будна нощ е най-завършената форма от всички протестни движения през последните години, раждани в съпротива на политиките на сурови икономии, на финансите или на "закона за труда и неговия свят", както го наричат на Плошада на Републиката. Едно доста по-положително виждане спрямо това на наблюдателите, упрекващи че на Будна нощ ѝ липсва ефикасност и перспектива. При все това обсъжданията в работните групи са всекидневни по насока еволюцията на движението.

Така например работната група "Демокрация" е изработила нов процес за гласуване на три етапа в течението на една седмица: първо, едно събрание за предложенията, после консултативна работилница и накрая събрание за решенията. За първия етап се теглят на жребий шест предложения, подложени на дискусията и после на гласуването на общото събрание. Жълт картон, ако си "за" и розов картон, ако си "против". Участник упреква неминуемо на работната група, че била наложила този гласувателен метод, друга участничка обсъжда конкретната страна на разрешителните за манифестиране пред областните власти, които не отразяват гражданската действителност на движението, докато работната група "Език" на френските глухи и неми иска подкрепа за развиването на достъпа на глухите до работа. Последното предложение се одобрява с общо съгласие. Научаването на демокрация наживо има своите пропуски и своите неточности, но поне се изпробва в пълна прозрачност.

Въображението в дългосрочен план на този проект е поредно доказателство за упорството на Будните нощем в изработването на нов обществен модел, основан на настоящите им разработки или на по-нататъшни такива. Възраждане на демокрацията (единствената възможна, тази на гражданите, политическото равенство като нейна основа и в пълен противовес на властта на елитите – бел.ред.), деконструиране на предразсъдъците, (само)възпитаване на политическа т.е. гражданска култура и съзнание, що се отнася до непосветените... Тези невидими мисии на Будите нощи ни задължават да гледаме на движението в дългосрочен план, но не изключват да го разглеждаме в даден момент t като гражданска лаборатория. Амбицията е огромна, дори и да се признава само с половин уста: да се променят мисловните навици. И за да се разбере това движение, трябва да се приеме, че нещо в него остава непроницаемо.

ndvot