FNB-logo-color.jpg

В слънчевия четвъртък на 5 ноември 2015 г. млади активисти в София проведоха първата от дълго време насам акция „Храна, не война“ в нашата столица. Мястото, което избрахме беше градинката пред Централна минерална баня в София, която е традиционно място за събиране на пенсионери, бедни и непривилегировани хора от различни малцинствени и етнически групи.

Групата ни се събра там точно по пладне и започна да приготвя на място продуктите, които бяха необходими да направим голяма зеленчукова супа – картофи, моркови, леща, лук и чесън, които бяхме купили предния ден с пари, събрани от дарения месеци по-рано. Докато кълцахме продуктите и приготвяхме полевия газов котлон и казан, с който да сготвим храната, привлякохме вниманието на много хора, които дойдоха да ни подкрепят и да разберат за идеята на „Храна, не война“.

Това, което им разказахме, беше, че „Храна, не война“ не е организация, а идея, която започва още през 80-те години от антивоенни и антиядрени активисти за мир и от тогава насам се случва в безброй градове по целия свят. В България първите акции, за които ние знаем, започват през 2004 г., а основната ни цел е да покажем, че храната трябва да бъде право, а не привилегия, че вместо да се наливат пари за строежа на повече огради по границите, камери за видеонаблюдение, затвори, полиция, армия, национална и обществена „сигурност“, разделящи привилегированите от непривилегированите, задълбочавайки пропастта между богати и бедни, е нужно да помислим повече за това как да се самоорганизираме и вложим ресурси в проекти като социални кухни, солидарна търговия, безплатно и достъпно образование, здравеопазване и грижа за хората в нужда. Също така не пропуснахме да отбележим, че готвим единствено строго вегетариански (постни, веган) храни, защото освен против бедността и експлоатацията на хора, също така не смятаме за нужно животните да страдат и да биват убивани, за да може който и да е човек да се нахрани с тяхната плът и продукти.

Малко след 3 следобед бяхме готови с нашия казан със сготвена на място 50 литра супа, която сипвахме в пластмасови съдове от по 0,5 л. В продължение на около три часа успяхме да нахраним 100 човека – предимно пенсионери, но също и много бездомни хора, роми, бежанци от различни страни и други хора, които просто искаха да опитат от нашата супа. Към нашият колектив спонтанно се включиха и останаха с нас до края на акцията случайно намиращи се в София по това време активисти за правата на животните от Германия, както и пънк-рок музиканта Джоузеф, който сподели, че е участвал в акции „Храна, не война“ в родината си Канада още преди 25 години.

Най-голямата радост ни достави факта, че след като разбраха, че не сме никаква социална кухня, организация или фондация, хората не просто си взеха храна от нас, а останаха да я хапнат стоейки до нас и разговаряйки за различни теми от политиката и ежедневието. Силно впечатление ни направиха историите на учителка в софийска гимназия, която беше дошла заедно с нейната болна от рак възрастна майка, споделяйки, че всички средства, които получава отиват за грижи за майката. Бездомен мъж, който владее на високо ниво 4 езика и с който си говорихме на български, английски и немски език, ни показа снимки на 100-годишната си майка, която е все още жива и живее в Гърция. Интересни бяха историите и на ромски младежи, пенсионери и дори малките деца, които също дойдоха да опитат от супата.

На останалите хора, които не сметнаха за нужно да си вземат храна, защото не се смятат за нуждаещи се, но се интересуваха от това, което правим наблегнахме на факта, че не сме организация, а самоорганизация. Че всеки е свободен да започне своя собствена група „Храна, не война“, не само в София, но и в който и да е град или село. Защото солидарността, взаимопомощта, самоинициативата (направи си сам), самоуправлението и социалното равенство са общочовешки принципи, необходими ни да живеем в един по-добър свят. Защото само чрез общността и състраданието към другите можем да спрем насилието, съперничеството и борбата за власт и ресурси, които водят обществото ни и планетата ни към колапс. Нашата малка акция да нахраним 100 нуждаещи се човека в София в един слънчев ноемврийски ден не е проява на благотворителност, а на искрено желание да премахнем из основи причините, които са ги довели до това положение. Днес ние заехме позиция срещу бедността, неравенството, насилието и войната.

Храна, а не война!
05.11.2015

food not bombs 20151105 front

food not bombs 2015 11 05 01

food not bombs 2015 11 05 02

food not bombs 2015 11 05 03