solidarity-macedonia-2015-thumb.jpg

Tози текст, писан от граждани, активисти и академици, загрижени от наскорощните развития в Македония, е опит да се привлече внимание към събитията в страната. Това също е призив за вашата солидарност с гражданите, търсещи справедливост и свобода.

Във вторник вечер (05.05.2015) хиляди граждани от Македония протестираха пред правителствения ген-щаб, призовавайки за оттеглянето на премиера Груевски и неговия кабинет. Аудиозаписи на подслушани разговори между правителствени елементи, които бяха излъчени няколко часа по-рано, разкриват директното въвличане на премиера и на министъра на вътрешните работи, скриващи истината за убийството на 22 годишен младеж през месец юни 2011 г., бит до смърт от полицай, който е бил на служба.

Това, което бе започнало като мирен протест срещу полицейската бруталност, скоро се разрастна, когато протестиращите пробиха полицейския обръч и се настаника непосредствено пред правителствената сграда. В рамките на няколко часа стотици тежко въоръжени специални полицейски части се стовариха на протеста, използвайки брутално насилие, шокови бомби и сълзотворен газ, за да разпръснат множеството, а също заплашиха, но моментно се въздържаха от използването на водни оръдия. Към приключването на полицейската атака десетки активисти бяха задържани - някои от тях, след като бяха прогонени далеч от центъра на Скопие. При гонитбата над протестиращите, специалните части на полицията даже нападнаха обществена университетска библиотека, тероризирайки студентите, които бяха там по това време.

В резултат на насилствените мерки, малък брой полицейски служители и минувачи и много повече протестиращи бяха сериозно ранени. Броят на задържаните беше оценен на около 40 човека. Протести бяха предвидени наново за всеки ден в 18:00 часа.

Предупредени от вторник вечершното безразборно използване на сила от полицейските поделения в Скопие, ние се опасяваме от по-нататъшното ожесточаване на сблъсъците. Ние нямаме никакви съмнения, че Груевски ще се съпротивлява на призивите за оставка и е готов да тласне полицейските служби към трагични крайности в опит да запази хватката си върху държавните власт и ресурси.

Аудиозаписът, който провокира негодуванието е просто най-пресния в цяла серия от изтекли подслушвания, които опозиционната партия "Социалните демократи" разпространяваше на вниманието на мекедонската публика. Това, което започна с изобличаването на наблюдението на повече от 20 000 граждани, оркестрирано от премиера и негов братовчед, шеф на Дирекцията по сигурността чрез класифицирана информация, Сашо Михалков, продължи с все по-скандални разкрития.

В повече от 30 записа от разкрити подслушвания разговорите разкриха изборна измама, пълен контрол над съдебната власт и медиите, действия на директни заплаха и натиск над не-поддръжници, отклоняване на огромни количества публични пари и собственост за частна полза, корупция на масово ниво. Те демонстрираха как за период от 9 години, откакто Груевски е на власт, държавата е била превърната в криминална система за контрол на обществото чрез безспирното използване на пропаганда. Приблизително пълният контрол над медиите доведе до ограничаване на информацията, достъпна за македонското население, що се отнася до подслушаните материали, протестите и полицейската бруталност. Социалните медии и няколко медийни портала бяха единствените източници на информация.  

Ние подкрепяме исканията на протестиращите за оставката на правителството. Освен това, подканваме македонските полицейски сили да демонстрират солидарност с техните съграждани, да се въздържат от извънредното използване на насилие и да отказват всякакви заповеди, които са противоконституционни и в нарушение на правата и свободите на протестиращите. Настояваме за недвусмислено и професионално отразяване от националните и международни медии по отношение на събитията.

solidarity-macedonia-2015