bleri-lleshi.jpg

На 13 октомври 2014 г. започва дирижираната от Европейския съюз мащабна полицейска операция, насочена срещу имигрантите без документи. Това е поредното криминализиране на мигранти.

Традицията е спазена. Всеки път, когато дадена страна вземе президенството на ЕС, тя започва мащабна кампания срещу мигрантите. Съвпадение или не, обикновено кръщавана с латински или древногръцки имена. Аеродром, Афродита, Перкунас са имената, с които респективно Гърция, Кипър и Литва репресираха мигрантите по време на своите президенства.

На 10 юли, по-малко от две седмици след като Италия пое президенството на ЕС, беше обявена нова мащабна полицейска операция. Акцията ще бъде водена от италианското министерство на вътрешните работи в "тясно сътрудничество" с ФРОНТЕКС, Европол и страните членки на Шенгенското пространство. Акцията носи латинското име Mos Maiorum, което буквално се превежда като "обичая на предците". Отнася се за първите векове от Римската република.

В нито една европейска медия, масова или алтернативна, нито от който и да е политик, няма да чуете за Mos Maiorum. На практика, между 13 и 26 октомври 2014 г. близо 20 хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани в операции, вариращи от засилени проверки по летища, гари, влакове и магистрали до обискиране на домове. Главната цел е да бъдат събрани повече оперативни данни за пътищата на миграция и да бъдат арестувани колкото се може повече мигранти.

Операцията е представена като превенция срещу организираната престъпност и трафика на хора, но от предходните подобни операции много добре знаем, че това е просто извинение. Практически нито един трафикант на хора не е бил арестуван при предишни подобни акции; единствено мигранти без документи, които в последствие се озовават в центрове за задържане и в крайна сметка биват депортирани. В допълнение на това, с подобни операции Европа цели да увеличи базата с данни на ФРОНТЕКС и Европол.

На бежанците се гледа като заплаха. Новите мигрантски потоци са представяни като въпроси на сигурността и организираната престъпност, докато в действителност те са причинени от войни и конфликти, особено тези в Близкия Изток и Африка.

От Втората световна война насам никога не е имало толкова големи бежански вълни по света. Според данни на ООН, в момента има 51 милиона бежанци. Само през 2013 г.е имало 17 милиона души търсещи убежище. Европейският съюз ни убеждава, че всички бежанци по света идват при нас. През 2013 г. обаче е имало само 435 385 регистрирани апликации за убежище във всички 28 страни членки на ЕС. Не е голяма работа.

В същото време, Европа е най-опасната дестинация за търсещите убежище. Според данните от 2000 г. насам близо 40 000 мигранти са загубили своите животи на път към Европа. Средиземно море се превърна в масов гроб. Това е лицето на Крепостта Европа. Европейските страни и ЕС инвестират милиарди евро за защите на границите си. В буферните зони около ЕС са инвестирани близо 2 милиарда евро. През 2013 г. ФРОНТЕКС получава 85 милиона евро. Миналата година ЕС стартира Евросур, агенцията за следене на граничния контрол, която в следващите 6 години ще получи около 250 милиона евро. Броят на камерите и дължината на оградите по европейските граници са внушителни. Десетки хиляди гранични патрули са наети да пазят границите от България до Испания. В страни като Великобритания, Унгария и Австралия бежанците се задържат в затвори. В Гърция, Малта, Полша и България дори непридружаваните малолетни бегълци са вкарвани в затворите.

Охраната и криминализационните политики, които ЕС прилага в своите операции тип Mos Maiorum са в строго нарушение на Европейската спогодба за защита на човешките права, в частност правото на свобода и сигурност. Според изследователите и организациите за защита на бежанците, трафикантите на хора са тези, които печелят най-много от настоящите политики на ЕС. Веднага щом даден маршрут е затворен, трафикантите отварят нови пътища, които са по-опасни и скъпи за мигрантите.

В момента милиони хора са бегълци заради войни, но напоследък броят на бежанците се увеличава и в следствие на природни катаклизми. Милиардите евро, които се харчат за граничен контрол могат да бъдат използвани за организиране на легални траектории до Европа. Чрез предоставянето на достъпни маршрути за достъп не само ще бъдат спасени животи, но и това ще помогне в борбата с трафика на хора.

Автор: Блери Леши
Превод: Димитър Райков

no-one-is-illegal-lg