Post-Crash-Economics-Society

Студенти по икономика от Университета в Манчестър предлагат основно преразглеждане на ортодоксалното обучение и приемане на алтернативни теории

Малко мейнстрийм икономисти предрекоха глобалния финансов крах от 2008 г., а академичните среди бяха обвинени в поведение на мажоретки заради заплетените финансови модели в основата на кризата. Все повече студенти по икономика подготвят тиха революция срещу ортодоксалното обучение, заявявайки че алтернативните начини на мислене са изтикани в ъгъла.

Студенти от Университета в Манчестър създадоха Обществото на икономиката след краха, което се надяват да бъде копирано и в други университети в страната. Организаторите критикуват университетските учебни програми, че не правят почти нищо, за да обяснят защо икономистите се провалиха в обясняването на глобалната финансова криза и че се фокусират основно върху подготовката на кадри за лондонското Сити.

Все повече топ икономисти, като Ха-Жун Чанг, който преподава икономика в Кембридж, подкрепят студентите.

През следващия месец студентите планират публикуването на манифест, в който ще предложат обхватни промени в програмата по икономика, надявайки се да бъдат чути от институциите.

Джон Ърл, говорител на Обществото и студент последен курс, казва, че академичните среди "игнорираха кризата" и пренебрегват развитието на икономическата наука и критиците на свободния пазар като Кейнс и Маркс. Обучението по икономика е в "опасност да загуби връзка с действителността".

Чанг, преподавател по икономика на развитието в Кембридж, казва, че е съгласен със студентите. Обучението по икономика все повече се ограничава до тайнствени математически модели, казва той. "Студентите изобщо не са готови за истинския свят. Малко от тях знаят какво се случва в Китай и как това влияе на световната икономика. Дори още по-лошо, срещал съм американски студенти, който не знаят кой е Кейнс."

През юни мрежа от млади студенти по икономика, теоретици и писатели старираха "Да преосмислим икономиката" – кампания, която поставя под въпрос доминиращия наратив по този предмет.

Според Ърл студентите в цяла Великобритания са обучавани в неокласическия икономикс "все едно това е единствената теория". Той казва, че "на тази теория е дадена такава доминираща позиция в програмата ни, че много студенти дори не знаят, че съществуват други теории, които поставят под въпрос предположенията, методологията и изводите на икономикса, който изучаваме."

Тестовете и математизираните въпроси доминират първите две години от обучението, което според Ърл означава, че повечето студенти избягват модули, които предполагат четене и аналитични есета, като например история на икономическите учения. "Те смятат, че просто нямат уменита, които се изискват в тези модули и не искат да си рискуват дипломата. В резултат на това студентите по икономика никога не развиват способностите, необходими за критичност, оценка и сравняване на икономичските теории. Те излизат от университета с грешната вяра в това какво е икономиката и със знания, базирани само на неокласическата теория."

В десетилетието преди краха от 2008 г. много икономисти отхвърлиха предупрежденията, че имотният и финансовият пазари са надценени. Те твърдяха, че пазарите определят коректно цените на финансовите активи, имотите и екзотичните финансови инструменти в съзвучие с икономическите модели на поведение. Едва при колапса на пазара на ипотечни кредити в САЩ банките осъзнаха провала си да видят как балонът потапя финансите им.

В документалния си филм от 2010 г. "Вътрешна афера" Чарлз Фергюсън показа как университетските преподаватели по икономика в САЩ са създали стотици изследвания в подкрепа на високорисковата търговия и консумацията, основа на дълг, които причиниха краха.

Някои водещи икономисти критикуваха университетските програми. Сред тях е Пол Кругман, нобелов лауреат и професор в Принселтън, който атакува самодоволството на икономическото обучение в САЩ. В своя статия за Ню Йорк Таймс през 2009 г. Кругман написа: "Според мен икономическата професия изпадна в заблуда, тъй като икономистите като цяло приеха грешно красотата, облечена в ефектно изглеждаща математика, за истина."

Адам Поузън, управител на вашингтонския тинк-танк "Петерсън Инститют", казва, че университетите игнорират емпиричните доказателства, които противоречат на мейнстрийм теориите, в полза на "твърде техническите глупости."

Икономистите от лондонското Сити атакуваха Джоузеф Стиглиц (бивш главен икономист на Световната банка) и Оливие Бланшар (настоящ главен икономист на Международния валутен фонд), когато те разкритикуваха западните правителства за орязването на инвестициите в началото на кризата.

Говорител на Университета в Манчестър заявява, че както и в други университетски програми по света, преподаването по икономика "е фокусирано в мейнстрийм подходите, защото отразява настоящото състояние на науката." Той добавя: "За кариерните възможности на студентите е важно те да имат стабилна основа по отношение на ключовите елементи по този предмет."

"Много студенти в Манчестър изучават икономика в интердисциплинарен контекст, заедно с други социални науки, особено философия, политология и социология. Тези студенти придобиват знания за различните подходи за изучаване на социалните феномени... много модули, преподавани във факултета, са основани на количествени техники. Те могат лесно да бъдат разгърнати в мейнстийм и не-мейнстрийм контекст".

Източник: The Guardian