Въпреки новините за излизане на САЩ от кризата, белязано от бум на фондовата борса и за постепенно възстановяване на големите световни икономики, кризата е далеч от приключила. В настоящата статия ще видим, че 76% от американците живеят както голяма част от българите - от заплата до заплата. Всъщност от онази част от българите, които все пак имат работа и не са под линията на бедността (у нас към края на 2012 г. под нея са 1.7 млн души, т.е. 24%). - бел. ред.

Около 3/4 от американците живеят от заплата до заплата. Те не разполагат със спестявания или ако имат такива, те са малки. Това показва изследване на Bankrate.com от изминалия понеделник (18 ноември).

american-savingsСпоред изследването, проведено сред 1000 възрастни американци, по-малко от 1 на всеки 4 американци има достатъчно спестени пари, за да покрие разходите си за следващите 6 месеца, да смекчи загубата на работа, да покрие извънредни разходи при заболяване или друго неочаквано събитие. 50% от анкетираните имат спестявани, покриващи 3 месеца, а 27% нямат никакви спестявания.

"Това е разочароващо", казва Грег МакБрайд, старши финансов анализатор в Bankrate.

И още разочароващи данни: нормата на спестяване почти не се е променила през последните 3 години, въпреки че голяма част от потребителите са заявили нарастване на сигурността относно работното си място, по-високо нетно благосъстояние и като цяло подобряване на финансовото си състояние.

Но защо американците не спестяват?

През миналата седмица, фирмата за онлайн кредити CashNetUSA заяви, че 22% от 1000 души, които е изследвала наскоро имат по-малко от 100 долара под формата на спестявания за покриване на извънредни разходи. 46% пък имат по-малко от 800 долара. Респондентите заявяват, че след като изплатят вноските по кредитите си, режийните, разходите за децата си и за личния си автомобил, просто не им остават повече пари за спестявания.

"В данните няма нищо успокояващо", казва Меган Стейтън, маркетингов директор на CashNetUSA. "Икономиката стагнира, 100 долара не са достатъчни, за да ти помогнат в извънредна ситуация.

Източник: CNN