Actonfoodintro

Преди седмица веган колективът Act!on Food посети едно от местата оттатък българската граница, където доброволци от различни европейски страни оказват помощ на преминаващите бежанци. Активистите от София приготвиха топла супа, чай и дариха медицински принадлежности, дрехи и други належащи неща на мигрантите в граничния лагер.

След като прочетохме апел за набиране на доброволци, които да дойдат то този граничен пункт* да готвят за мигрантите по своя път към Европа, успяхме да съберем група от петима души, с които да отидем за няколко дни до там. В седмиците преди нашето отпътуване направихме призив за дарения и успяхме да съберем 250 лева, няколко чувала с дарени дрехи и по-малки количества чай, бисквити и медицински принадлежности.

Планирахме какво ще сготвим (супа от леща, картофи, моркови и лук с много чесън) и отидохме да се снабдим с всички съставки, които ни трябваха. Трябваше да вземем и някои допълнителни: кухненска хартия, гъба, веро, пластмасови чаши и лъжици за сервиране, захар за сервиране с чая, вакумни торби за компактно опаковане на дрехите, белачка за картофи, бензин за колата. Взехме назаем от приятели допълнителни ножове, белачки и дъски за рязане. Прекарахме доста време в сортирането на даренията, за жалост много от нещата не бяха полезни там където отивахме. Дарените неща, които не взехме, дарихме на Съвета на жените бежанки в България, които те ще разпределят в бежанските центрове тук.

Около 9 вечерта започнахме да товарим нашия ван с още супа и други запаси. Смяната ни започна в 10 вечерта. Направихме много чай, раздадохме много храна, направихме приятели, играхме хек и дори успяхме да си поспим на смени в колата. Около 4 сутринта нови пристигащи започнаха да минават покрай нас към лагера. Имахме щастието да кажем на тези новопристигнали бежанци, че след много дни вървене през гората, за да минат границата, най-накрая са пристигнали тук и са „на сигурно“. 

actonfood2

Предадохме смяната в 8 сутринта и се върнахме обратно към къщата на доброволците. За жалост, никой не беше започнал да приготвя нова супа и имаше само 20 литра супа останала в лагера, а всички други доброволци все още спяха. Ние се запътихме не към леглото, а отново към кухнята. Няколко часа по-късно следващата супа беше готова и успяхме да грабнем няколко часа сън преди следващата нощна смяна. Втората супа трябваше да трае  до следващата сутрин по наши изчисления от предишната супа. Само три часа преди да е време за началото  на нощната ни смяна, екипът на смяна в този момент ни каза, че хората в лагера са харесали много втората супа, казвайки че е много по-добра от първата и че е почти свършила! 

actonfood4

Какво научихме:

  • Няма такова нещо като твърде много чай! Определено ще вземем много повече пликчета чай за следващия път. Същото важи и за банани.
  • Овесената каша не е популярна в Афганистан. Ядоха от нея, защото е храна, не защото им харесваше. Не искаме само да ги храним, а да им дадем, нещо, което харесват. Малко вкусна храна, която да счупи монотонността от чакане за регистрация. Разбира се трябва да е евтино лесно за приготвяне за много хора, но определено няма да бъде овесена каша вече. Ще експериментираме с нова рецепта за оризов пудинг, който се надяваме да предлагаме за закуска.
  • Хората искат информация за Европа. Много пъти ни питаха в кои страни е най-добре да се потърси убежище. Не винаги можехме да отговорим, затова за следващата акция ще проучим нещата за по-честите въпроси. Освен това искаме да предоставим принтирана информация, но е възможно това да ни създаде проблеми по границата. Затова ще се опитаме да принтираме на място.
  • Имаме нужда от повече от един човек, обучен за първа помощ. За щастие този път нямаше по-сериозни проблеми, но преди следващата акция ще се опитаме да спретнем една работилница по първа помощ в София между членовете на групата, за да има повече от нас със самочувствие да помогнат, ако се наложи.

* Не пишем към кое място отиваме в случай, че полицията се опита да ни спре да отидем отново. Имаше доклади от групи, на които е отказан достъп до страната, когато полицията е разбрала, че ще помагат на бежанци.

Следете колектива Act!on Food във Фейсбук и tumblr

Можете да дарите за следващата акция от тук

actonfood5