zaedno-2013-projektsiq-diskusiq

Сряда, 07.05.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

Социален център Аделанте има удоволствието да ви покани тази сряда (07.05), от 19:00ч., на прожекция на документалния филм „Заедно”.

Филмът показва една еволюционна практика на работното място, представена чрез свидетелствата на работниците в европейски кооперативи, която отива отвъд рамките на исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Това е практика, при която работещите директно притежават и контролират дружествата, в които работят, като по този начин успяват да запазят работните си места, да развиват уменията си (без шефове, които да им висят над главите) и да съхранят местните икономически общности.

Филмът отразява една реалност, за която почти не се говори в официалните медии – 1,5 милиона души в Европа успяват да се справят с кризата, благодарение на прякодемократичната форма на самоуправление, която са установили на работните си места.

Устойчивостта на този вид икономически практики е описана чрез 4 примера:

Фабриката за бутилиране на минерална вода в Полша „Мушинянка”, френската компания „Фондери де л’Ен”, закупена от работниците след настъпването на кризата и превърната в кооператив, консорциумът от социални кооперативи „СИС” в Италия и накрая, испанския „Мондрагон” – една от най-големите индустриални групи в Испания.

След прожекцията ще последва отворена дискусия по темите, засегнати във филма.

Заповядайте в сряда, 7 май, от 19:00ч. в социален център Аделанте.

Вход свободен, както винаги!