Премиерa: "Нека не живеем като роби!" + фотоизложба "Екзархия: картина от бъдещето"

Петък, 25.04.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

Социален център Аделанте има удоволствието да ви покани на премиерна прожекция на документалния филм "Нека не живеем като роби!" + фотоизложба "Екзархия – картина от бъдещето", на фотографа Георги Теофилов, който наскоро прекара няколко дни в Екзархия т.нар. квартал на свободата в Атина.

"Нека не живеем като роби!" е вдъхновяващ документален филм, показващ различните форми на съпротива на гръцкото общество. От масовите демонстрации и уличните сблъсъци с полицията, до пиратски радиа, кооперативи, самоорганизирани клиники и социални центрове, "Нека не живеем като роби!" разкрива мечтите и стремежите на потиснатите, отвъд кризата и насилственото обедняване.

"Нека не живеем като роби!" е един лозунг, изписан върху градските стени, върху билбордове, върху алтернативни вестници, звучащ в автономни пространства и медии… това е лозунгът, който гръцката съпротива отправя, ден след ден, и ни подканя да се присъединим!

"Нека не живеем като роби!" е преди всичко призив за действие. Чрез него Янис Юлундас създаде филм, който разкрива креативните форми на съпротива и алтернативите, развиващи се в Гърция, за да ги покаже на света. Този филм предлага анализи и размисли, които водят до действие и транснационално обединение на борбите за свобода.

Глътка свеж въздух, вдъхновение и утопии, извиращи от Егейско море.

Времетраене – 89 мин. / Година – 2013 / Режисьор – Янис Юлундас / Субтитри - български

За изложбата:

Атина, представяна от медиите като столица на бунтовете и безредиците в Европа, е всъщност център на градивния бунт срещу погубващата ни неолиберална система. По време на тридневният си престой в Атина, фотографът Георги Теофилов се опита да улови духа на съпротивата на хората от квартал Екзархия, който вече се разпростира и извън него. Ще бъде представена изложба от фотографии, която е поглед върху бъдещето такова, каквото бунтуващите го виждат.

След прожекцията публиката ще има възможността да участва в отворена дискусия с автора на фотоизложбата и преводача на филма.

Заповядайте този петък (25.04), от 19:00ч., в социален център Аделанте.

Вход: свободен, както винаги!