Босна и Херцеговина 2014 – социални права и друг вид политическа система отвъд национализма?

Събота, 22.03.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен

В началото на февруари 2014 година избухнаха масови бунтове в Босна и Херцеговина, страна все още не преодоляла травмите от кървавия военен конфликт през 90-те години на миналия век. Масмедиите съобщиха накратко в първите дни как младежи опожаряват правителствени сгради, а възрастни хора – пенсионери и безработни работници – издигат искания за работнически контрол и спиране на приватизационния процес в една от най-бедните страни на Балканите.

Това, за което обаче никой не пожела да ни съобщи, беше удивителната активност на множество от протестиращите, които след първите актове на бунт и агресия започнаха конструктивно да искат нов политически процес и сформирайки общи събрания /или асамблеи/, наричани в Босна „пленуми“, показаха как на практика хората могат да бъдат отново заедно и да вземат решения въпреки т.нар. политически елит на страната /управлявана като полупротекторат от множество международни институции/. Решения, отхвърлящи корумпираната правителствена система и призоваващи за радикална промяна.

Защо всичко това се случи именно сега в Босна? Какви са перспективите пред протестиращите? Ще продължи ли обединението на хората от трите главни етнически общности в страната и за в бъдеще? - на тези въпроси ще потърсим отговор по време на кратка презентация и скайп връзка със Сараево, откъдето Минел Абаз, студент по политология и участник в протестите и асамблеите, ще ни даде повече информация за това, което се случва в Босна и което, за разлика от Украйна, не присъства в новините.

След презентацията и разговора, ще последва отворена дискусия.

Събота, 22-ри март, от 19:00 часа в Социален център "Аделанте".

Вход свободен, както винаги!

Още по темата: Защо Босна не е в новините?