Да спрем настъпващия тоталитаризъм! НЕ на новия Наказателен кодекс!

София: 22 март 2014 г. от 14:00 часа пред езерото Ариана

Пловдив: 22 март 2014 г. от 14:00 часа пред общината (на копчетата)

С проекта за нов Наказателен кодекс управляващите в момента се опитват да възстановят тоталитаризма, който на мнозина ни е добре познат с неговата репресивна машина. Държавата атакува обществото в отговор на масовите протести от изминалата година.

Какво всъщност се опитват да прокарат с проекта за нов Наказателен кодекс?

  • да предизвикваш смущения в дейността на органите на властта се приравнява с държавна измяна;
  • да окупираш или да стачкуваш става престъпление, за което се полага затвор;
  • да проповядваш фашизъм и да призоваваш към диктатура вече не е престъпление;
  • затвор от 1 до 6 години се предвижда дори за една цигара марихуана;

Това е само малка част от нещата, които управляващите искат да наложат с проекта за нов НК и които действат срещу интереса и свободата на гражданите - в полза на една все по-изолирана от обществото власт и не във вреда на едрата престъпност.

Не искаме никога повече властимащите да определят живота ни. Да ни казват как трябва да живеем и какво може или не може да правим. Не искаме тоталитаризъм, не искаме и днешната олигархия, а истинска свобода и демокрация. Казва ни се, че живеем в демокрация - термин, който означава, че гражданите се самоуправляват и поемат отговорността за своя живот и за своята съдба, но на практика днес виждаме един самозабравил се политически и икономически елит, който се крие зад електоралния спектакъл.

В същото време протестите в цялата страна през последната година, в които участвахме, ни убедиха, че хората са готови да се изправят срещу статуквото и искат истинска промяна. И това се случва по цял свят. Бедността и липсата на участие в процесите на взимане на решения изкарват масово хората на улицата и на асамблеи (общи събрания), създавайки нов начин на правене на политика.

Този изключително рестриктивен нов наказателен кодекс ни показва, че управляващите също забелязват това и искат да попречат на възникването на нови окупации и други форми за изразяване на обществен гняв и недоволство.

Дали в България ще успеем да спрем поредната атака на държавата срещу обществото, е все още под въпрос, но дължим на себе си да опитаме!

Партийна агитация и пропаганда НЯМА да бъде допускана.