corey-robin-thumb.jpg

graph-1-capitalism-nazismСледващият път, когато някой ви каже, че нацистите са били анти-капиталисти, покажете му това (графиката вдясно).

Коментиращите в блога ми твърдят, че графиката не ни казва нищо за нацистите и капитализма. Тя само показва, че икономиката е била във възход по времето на Хитлер. Също както икономиката на САЩ по времето на Рузвелт. Тогава може би графиката, показваща възвръщаемостта на капитала (печалбата от капитала) по време на нацистите, просто показва общото подобрение на икономиката през 30те години на XX век? Подобрение, характерно за целия индустриален свят?

За щастие, Суреш Наиду, невероятен икономист от Колумбия, ми предостави следните графики.

Първата, която е от "Капиталът в 21ви век" на Томас Пикети, сравнява делът от националия доход (доходната структура на БВП), който се пада на капитала в САЩ и в Германия между 1929 и 1938 г. Сапоред Суреш този дял приблизително показва възвръщаемостта на капитала.

Накратко: капиталът печели повече при Германия на нацистите, отколкото при САЩ на Рузвелт. Не поради общо подобрение на икоомиката в едната държава, а ппоради икономическата политика на режима в Германия. Или поне така казва Суреш (обикновено учените трябва да упоменават източниците си приятели или читатели, но всички грешки остават за тях – в този случай прехвърлям цялата "вина" върху Суреш).

germanuscapitalshares-2

Втората графика, която е от прекрасната статия на Томас Фъргюсън и Ханс-Йоаким Вот "Betting on Hitler: The Value of Political Connections in Nazi Germany" ("Залагайки на Хитлер: Важността на политическите връзки в нацистка Германия"), проследява движението на фондовите пазари във Великобритания, САЩ, Франция и Германия от януари 1930 г. до ноември 1933 г. Както можете да видите, през първите месеци след идването на Хитлер на власт фондовият пазар на Германия е доста силен, изпреварвайки всички останали. Едва през юли 1933 г. той е изпреварен от Великобритания, вторият най-силен.

voth-43-21

Джъстин Поулсън ми показа в туитър тази прекрасна статия от Journal of Economic Perspectives. Тя се казва "The Coining of ‘Privatization’ and Germany’s National Socialist Party" ("Създаването на 'приватизацията' и немската Национал-социалистическа партия"). Очевидно първата употреба на термина "приватизация" (или "реприватизация") в английския език се случва през 30те години на XX век в контекста на обясняване на икономическата политика на Третия райх. И наистина, английската дума е формулирана като превод на немската дума "Reprivatisierung”, която е новосъздадена по времето на Третия райх.

След като му изпратих тази статия, Фил Мировски ми отговори с тази разработка на Герма Бел – "Against the Mainstream: Nazi Privatization in the 1930s" от Economic History Review. В нея също има доста интересни открития. Ето част от увода:

В средата на 30те нацистите трансферират публична собственост към частния сектор. Така режимът прави точно обратното на мейнстрийм тенденциите в западните капиталистически страни, никоя от които не реприватизира систематично фирми през 30те.

Източник: Jacobin Magazine