brazil2014-protests1.jpg

По повод бунтовните събития около световното първенство в Бразилия публикуваме декларацията на футболистите, окупирали централата на Френската футболна федерация, по време на бунтове през май ’68 във Франция. Посланията за декомерсиализация на спорта и неговото съуправление от всички граждани, са по-актуални от всякога и предлагат много храна за размисъл за всички футболни фенове; за това как искаме да изглежда този спорт без да се превръща в развъдник на национализъм и оръжие на политически елити; за това, че освобождението на футбола от оковите на печалбарството и комерсиализацията може да бъде дело само на самите футболисти и фенове, в съдружие с всички останали, които се борят срещу експлоатацията в останалите сфери на съвременния живот.

По време на размириците в Париж през ’68, когато милиони работници стачкуват, студентите окупират своите факултети, а президентът напуска страната, която е на ръба на революция, футболистите не остават пасивни. Те окупират централата на Френската футболна федерация и публикуват следната декларация:

Ние футболистите, принадлежащи към различни клубове в Париж, днес решихме да окупираме централата на Френската футболна федерация. Точно както работниците окупират заводите и както студентите окупират университетите. Защо?

ЗА ДА ВЪРНЕМ ОБРАТНО НА 600 000 ФРЕНСКИ ФУТБОЛИСТА И ХИЛЯДИТЕ ИМ ПРИЯТЕЛИ ТОВА, КОЕТО ИМ ПРИНАДЛЕЖИ: ФУТБОЛЪТ, КОЙТО АРХИЕРЕИТЕ ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА СА ЕКСПРОПРИИРАЛИ ОТ ТЯХ, ЗА ДА СЛУЖИ НА ТЕХНИТЕ ЕГОИСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ КАТО ПЕЧЕЛЕЩИ ОТ СПОРТА...

Сега зависи от вас: футболисти, треньори, мениджъри на малки клубове, безбройни приятели и фенове на футбола, студенти и работници – да запазите качеството на вашия спорт като се присъедините към нас, за да...

ИЗИСКАМЕ НЕЗАБАВНОТО РАЗПУСКАНЕ (чрез референдум от всичките 600 000 футболиста, ръководени от самите себе си) на печелещите от футбола и подиграващите се със футболистите.

ЗА ФУТБОЛ, СВОБОДЕН ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРИТЕ НА ПАТЕТИЧНИТЕ ПСЕВДО-ПОКРОВИТЕЛИ, които са в корена на упадъка във футбола. И да изискаме от държавата СУБСИДИИТЕ, които тя разпределя за всички останали спортове и които архиереите от Федерацията си присвояват.

За да може футболът да остане ваш ви призоваваме ДА СЕ ЗАПЪТИТЕ, БЕЗ ОТЛАГАНЕ към централата на Федерацията, която отново се превърна във ВАШ ДОМ, на адрес 60 Avenue d'Iena, Paris.

Обединени отново ще превърнем футбола в това, което той никога не трябваше да престава да бъде – спорта на радостта, спорта на бъдещето, което всички работници строят заедно. ВСИЧКИ КЪМ 60 AVENUE D'IENA!"

- Футболен комитет за действие

Превод : Mechanic955

brazil2014-protests