ukrainebosnia.jpg

Докато крайнодесни хулигани от нео-нацистките организации „Десен сектор“ и „Свобода“ вилнеят по улиците на Киев, носейки разрушения, нападайки полицаи и възраждайки фашизма в Европа, то медиите като че ли не обръщат достатъчно внимание на продължаващите протести в Босна и Херцеговина.

Украинските националисти, които се борят за откъсване от влиянието на Русия и интеграция към европейското семейство биват приветствани от Европа и окачествявани като протестиращи за свобода и демокрация. В същото време различните народи в Босна и Херцеговина, които се борят срещу корумпираното управление на федерацията и по ненасилствени и прякодемократични начини се организират в народни пленуми и събрания, отричайки делението на религиозен или национален признак, биват наречени „терористи“ и са заплашени от военна интервенция.

И така, докато вниманието ни е изцяло насочено от медиите към размириците и престрелките в Киев, нещо изключително интересно се случва в Сараево, Тузла и други региони на Босна и Херцеговина. От улиците и площадите протестите там се преместиха на закрито, в създадените т.нар „народни пленуми“, които поставят началото на гражданското самоорганизиране. Първоначално в кантона Тузла, а след това и в други региони, всеки ден или почти всеки ден, гражданите се събират на пленумите и обсъждат различни въпроси. За досегашния начин на водене на политика, това е напълно различна форма на пряка демокрация. За пръв път такова организиране се появи в бившите Югославски републики, преди няколко години в Хърватия, когато студентите окупираха университетите.

Пленумът се противопоставя на непряката, елитиска демокрация, в която живеем. Пленумът превръща гражданина в политически и социален субект, чието мнение и решения се стремят да заобиколят и дори прегазят политическия елит. Пленумите представляват интелектуално израстване на протестите, узряване на политическите и социалните им измерения, трансформиране от спонтанно организиране във формулиране на метод и действия за социална промяна. Пленумът, като форма на гражданско самоорганизирано тяло, е чуждо за политическия елит, защото застава против тяхната социална позиция, докато трябва да се съобразяват с граждани, които действат независимо.

Способността на пленумите да определят социално-икономически искания ще покаже зрелостта на гражданите и важността на пленумите като форма на народна самоорганизация.

В Босна не просто скандират лозунги за това как трябва да изглежда демокрацията, а настояват демокрацията на участието да се превърне в практика. Босна и Херцеговина ни показва сценарии на безредици в други европейски градове, но също и изход от тях чрез борбата на нейните граждани за социална справедливост, равенство и демокрация. Борба без деление на националности, етноси или религии. Борба за пряко участие и самоорганизиране на хората в решаване на техните собствени проблеми, а не вяра в светлото бъдеще на Европейския съюз или някоя друга наднационална организация, която да „оправи“ живота на хората.

Първоначално публикувано в оВарна

ukraine-vs-bosna

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline