Въпреки новините за излизане на САЩ от кризата, белязано от бум на фондовата борса и за постепенно възстановяване на големите световни икономики, кризата е далеч от приключила. В настоящата статия ще видим, че 76% от американците живеят както голяма част от българите - от заплата до заплата. Всъщност от онази част от българите, които все пак имат работа и не са под линията на бедността (у нас към края на 2012 г. под нея са 1.7 млн души, т.е. 24%). - бел. ред.

Около 3/4 от американците живеят от заплата до заплата. Те не разполагат със спестявания или ако имат такива, те са малки. Това показва изследване на Bankrate.com от изминалия понеделник (18 ноември).

american-savingsСпоред изследването, проведено сред 1000 възрастни американци, по-малко от 1 на всеки 4 американци има достатъчно спестени пари, за да покрие разходите си за следващите 6 месеца, да смекчи загубата на работа, да покрие извънредни разходи при заболяване или друго неочаквано събитие. 50% от анкетираните имат спестявани, покриващи 3 месеца, а 27% нямат никакви спестявания.

"Това е разочароващо", казва Грег МакБрайд, старши финансов анализатор в Bankrate.

И още разочароващи данни: нормата на спестяване почти не се е променила през последните 3 години, въпреки че голяма част от потребителите са заявили нарастване на сигурността относно работното си място, по-високо нетно благосъстояние и като цяло подобряване на финансовото си състояние.

Но защо американците не спестяват?

През миналата седмица, фирмата за онлайн кредити CashNetUSA заяви, че 22% от 1000 души, които е изследвала наскоро имат по-малко от 100 долара под формата на спестявания за покриване на извънредни разходи. 46% пък имат по-малко от 800 долара. Респондентите заявяват, че след като изплатят вноските по кредитите си, режийните, разходите за децата си и за личния си автомобил, просто не им остават повече пари за спестявания.

"В данните няма нищо успокояващо", казва Меган Стейтън, маркетингов директор на CashNetUSA. "Икономиката стагнира, 100 долара не са достатъчни, за да ти помогнат в извънредна ситуация.

Източник: CNN

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline