Видео от лекцията, провела се на 28.10.12 в Социален център Аделанте. Гръцки активисти говорят за това какво е пряка демокрация.

Звуков запис от събитието може да чуете тук

Първа част:

Втора част:

Пряката демокрация не е само вид организация, но в много по-голяма степен представлява политическа и социална култура, тя е едно цялостно схващане за социалния човек. При пряката демокрация общността (или съвкупността от граждани) взима решенията сама за себе си посредством процедури, при които всеки, който е неин член, се представя пред останалите членове, равноправни помежду си, като самостоятелно лице. Ако на асамблея, базирана на принципите на пряката демокрация, в квартала, училището, работното място или където и да било другаде са представени партии, бюрократични синдикати, неправителствени организации, ако всички те се намесят в процедурите, то асамблеята се превръща в лошо подобие на парламент и пряката демокрация не е валидна.

Нодас Скифтулис е политически анализатор, участник в движението на „Възмутените”/Occupy както и дългогодишен активист в „антиавторитарно движение”, Атина. Той е част от редакционния колектив на списанието „Вавилония” и автор на множество статии, публикувани в радикални журнали и вестници.

Йоргос Лиерос е един от основните съвременни теоретици и автори на пряката демокрация в Гърция. Той е автор на книгите „Размисли над пряката демокрация” и „Да грабнем отново нишката: социалната конфронтация в Гърция днес”. Лиерос е деен участник в движението на „Възмутените”/Occupy от площад Синтагма, Атина, както и в други инициативи.

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline