Propagandhi

Интервю с музиканта и политически активист Джорд Самолески, взето от Индимедия Ирландия през 2007 г.

"Propagandhi" е канадска пънк-рок група, сформирана през 1986 г. от Джорд Самолески и Крис Хана.

През 2005 г. Propagandhi издават албума "Potemkin City Limits". Албумът включва мултимедийно съдържание, с множество статии в Adobe PDF формат, отнасящи се за иконимическата визия ПарЕкон на Майкъл Албърт и Робин Ханел, както и такива свързани с правата на животните и политическите грасруутс егалитарни организации, които групата подкрепя. Първата песен от албума, "A Speculative Fiction", печели през 2006 наградата на ECHO за най-добър текст. Propagandhi даряват цялата награда от 5000 долара на Haiti Action Network и The Welcome Place (организация в Уинипег, в която са доброволци), организации, помагащи на имигрантите да започнат нов живот в Манитоба. В интервюто Джорд говори за работата си в Канадо-хаитянската активистка мрежа, стремяща се да разкрие подкрепата на канадското правителство към зверствата на хаитянския режим, “Канада винаги прави услуги на режима на Буш, подкрепя брутални режими в Третия свят и нарушава международното право...”. Обложките в албумите на групата са пълни с информация за веганизма, ПарЕкон, Ноам Чомски, Cointelpro, а концертите им с дълги антикапиталистки дискусии.

През 1997 Джорд и Крис създават лейбъла “G7 Welcoming Committee”, който от самото си начало работи на принципите на ПарЕкон (икономика на участието), осигуряващ балансирани работни комплекси, демократичен глас при вземането на решенията и споделянето на приходите. В настоящото интервю Джорд казва: “Икономиката на участието и демокрацията са нещо, което смятам, че света трябва сериозно да осмисли и развие”. Преди да започне да критикува лейбъла Fat Wreck Chords, който издава първите им три албума, Джорд казва още “Сегашните производствени отношения се развиват отгоре-надолу по по-скоро диктаторски начин… тази форма на социална организация е по-скоро фашистка, отколкото може да се нарече демократична” . G7 има зад гърба си сериозни публикации като аудио-книги на Ноам Чомски, Хауърд Зин и Ан Хенсън, както и издания на алтърнатив и пънк групи като The (International) Noise Conspiracy, Clann Zu и The Weakerthans.

Джорд обяснява как лейбълът Fat Wreck Chords се ръководи по принципите на капитализма и навлиза в света на корпоративния рок и затова бандата се е отказала от него преди да започне своя собствен лейбъл G7: Всички банди, които са ни вдъхновили да бъдем политическа група още от първия ден бяха антикапиталистически до мозъка на костите си мисля, че цялото антиглобалистко движение набра такава голяма скорост и тогава тези групи буквално се присъединиха към Мастъркард, камиони Додж и видео игри, трудно ни е да повярваме. Вече нещата не са директни и провокативни Намирам за много душегубно да виждам такова развитие”.

По време на президентските избори преди избирането на Буш за втори мандат в САЩ, Propagandhi отказаха да участват в компилация наречена “Rock against Bush” (“Рок срещу Буш”), която беше опит на собственика на  Fat Wreck Chords да накара младите да подкрепят Демократическата партия под надслов “Пънк гласоподавател” (Punk Voter). Propagandhi получиха силна критика, че отказаха да подкрепят една партия пред друга, но Джорд обяснява тяхното решение: “Империалистката история, която и двете партии имат... Капманията "Punk Voter" надценява гласуването и подценява принадлежността към грасруутс организации и оказването на натиск върху тези хора между изборите”. Джорд продължава с обяснения, че Propagandhi вярват повече в грасруутс и либертарната форма на политика, която призовава за промяна отдолу-нагоре. Тази фундаментална ралзика, обяснява Джорд, докато се смее, означава че те никога няма да издадат нов албум със стария си лейбъл.

Интервюто продължава с връзката на бандата с движенията за правата на животните и веганството като нещо повече от здравословен и етичен въпрос: Има огромни екологични проблеми... които може би ще са основната тема на този век. Смятам, че веганството е реална и важна алтернатива на базираните на месо хранене и икономика, които са толкова прахостнически”. Когато е притиснат по темата, Джорд признава, че веганската диета не е за всеки: “Няма да се карам на някой латиноамерикански фермер за това, че отглежда кокошки”.

Когато не е зает с пънк музиката, Джорд подкрепя работа с бежанци в Канада заедно с групата “No-one is illegal” (Никой не е нелегален). Той разяснява преживяванията с хора, които са били депортирани обратно в Пакистан или другаде и своя гняв с неотразяването на подобни теми в канадската масмедия. Той също така работи с маргинализирани имигранти, които се нуждаят от интегриране в обществото.

Накрая Джорд изглежда позитивен за бъдещето на бандата и нейното политическо послание “Ако можем просто да надъхаме няколко човека да се включат в проекти… тогава ние можем да наречем себе си продължение на по-старата пънк сцена, когато ние бяхме хлапета и започнахме да се занимаваме с пънк, ние не бяхме отдадени политически активисти”.

Изтегли на mp3 (3,76 MB)

уебсайт на групата - http://propagandhi.com/

G7 Welcoming Committee - http://g7welcomingcommittee.com/

Интервю с Propagandhi в Z-Mag - http://www.zmag.org/zmag/viewArticle/15954

Повече за антикапиталистката пънк сцена – http://diy.aresistance.net