Пропукай капитализмаПроект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството ни както със самия Джон Холоуей (който ни предостави безвъзмездно авторските си права и написа специален предговор за българските читатели), така и с Автономния университет на Пуебла, Мексико (които ни помогнаха за отпечатването).

"Пропукай капитализма"

Пропукай капитализма заявява, че радикалната промяна може да стане реалност единствено чрез създаването, разширяването и умножаването на „пукнатините” в капитализма. Тези пукнатини са обикновени моменти или места на бунт, в които отстояваме различен начин на правене, противопоставен на господството на труда.

Предишната книга на Джон Холоуей Промени света, без да вземаш властта предизвика глобален дебат сред активисти и интелектуалци относно по-ефективния път към живот след капитализма. Сега авторът отхвърля идеята за несвързан набор от борби и намира обединяващо противоречие - противопоставянето между капиталистическия труд, който извършваме на работните си места и стремежа да правим това, което считаме за нужно или желано.

Ясно и достъпно представенa под формата на 33 тези, книгата Пропукай капитализма възобновява дебата сред радикалните активисти и учени, които търсят начин да пропукат капитализма тук и сега.

Джон Холоуей е професор в Институтa за социални и хуманитарни науки към Автономния университет на Пуебла, Мексико. Публикациите му включват Промени света, без да вземаш властта (Change the World Without Taking Power, Pluto, 2005), Сапатисти! Преосмисляне на революцията в Мексико (Zapatista! Rethinking Revolution in Mexico, съавтор, Pluto, 1998) и Глобалният капитал, националната държава и политиката на парите (Global Capital, National State and The Politics of Money, съавтор, Palgrave Macmillan, 1994).

 

Издателство "Анарес"

Анарес е утопична планета от романа на Урсула Ле Гуин "Освободеният". Това е анархистка планета от двойната звездна система „Анарес-Урас”. Анарес е планета, на която живеят революционери, отделили се от Урас и създали егалитарно общество на взаимопомощ, солидарност, равенство и справедливост. На Анарес няма държава, правителство и други авторитарни институции, няма нито пазарна икономика, нито централизирано планиране - но е общество, което не е съвършено.

Както казва Урсула Ле Гуин в романа

„Като всички стени и тази имаше две лица, в зависимост от това къде се намираш: отвътре или отвън”.

 

 Серия "Живот след капитализма"

Серията „Живот след капитализма“ е посветена на един нов свят след и извън капитализма (но също и след централизираното планиране) както на теория, така и на практика. Свят, основан на общочовешки ценности като солидарност, справедливост и самоуправление – светът на Анарес.

От април 2009 г. проектът „Живот след капитализма“ породи над 200 преводни и авторски материала, книгата „Докато питаме, вървим“ и много участия в медиите. Проектът и издателската серия са изградени на нейерархични и неавторитарни принципи и са отворени за участие, така че предложения за преводи и авторски текстове са добре дошли.

Целта ни е да разработваме, популяризираме и осъществяваме визии за живота в едно свободно, устойчиво и справедливо общество. Проектът „Живот след капитализма“ е създаден и поддържан изцяло от доброволци и активисти с некомерсиална цел. Организацията и функционирането на проекта са въплъщение на идеите, развивани в него.

--------------------

Автор: Джон Холоуей
Година на издаване: 2013
Издател: издателство "Анарес"
Брой страници: 352
Корици: меки
Език: български
Размери: 13x20
ISBN: 9789549298536
Тираж: 700

--------------------

Съдържание и предговор към българското издание (pdf)

Книгата можете да намерите в Социален център "Аделанте" [тук], Социален център "Хаспел" [тук] и Център за култура и дебат "Червената къща" [тук] в София, както и в книжарниците от мрежата на "Хеликон" [тук] "Български книжици" [тук], "Нисим" [тук] и "Лексико" [тук]. Може да я поръчате и по куриер с наложен платеж.

Crack Capitalism Holloway Cover

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop