Премиера: "Демокрация в икономиката вместо капитализъм"

Събота, 18.01.2014, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Филмът представлява впечатляващ обзор на средствата за контрол над масите при всички олигархични режими от началото на 20в. до днес - фашизъм, комунизъм, капитализъм и начините за смяна на тази парадигма.
Въвеждат се понятията: бихейвиоризъм (наука за оперантното кондициониране на човешкото поведение), тейлъризъм (теорията за „научното управление” на работническите маси), фордизъм (механизирането на работника).

В началото на 20в. експлоатацията на бедни от богати става в условията на нарастваща индустриализация. В производството се въвежда поточната линия и разделението на труда на максимално прости операции, изискващи от работника роботизиране и немислене, като така му се отнема властта на експерт. Това механизиране на човека води до дехуманизация, постоянна фрустрация и пасивност. Чрез тези механизми масите са управлявани и поддържани апатични до степен на отказ от всякакви опити да променят положението си.

Като алтернатива на всичко това е представена Парекон - икономика на общото участие във взимането на решения, създаването, потреблението и разпределението на благата; демокрация на работното място и др.

В политически план се разглежда създаването на представителната демокрация, чрез написването на Американската конституция. Като алтернатива на нея се представя пряката демокрация в социален план.

Филмът е компилация от филми на Скот Нобел. В него участват Майкъл Албърт, Ноам Чомски, Крис Хеджис, Джордж Карлин и др.

Субтитри: Български
Времетраене: 95 мин.

След прожекцията, ще последва дискусия по темите, засегнати във филма.

Събитието във Фейсбук

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline