the economic system

Сряда, 27.11.2013, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Какви са основните идейни предпоставки в съвременната икономическа система? Как се появи и наложи в Европа, а после и у нас?

Целта на тази лекция е да предостави ключова информация за икономическата система на разбираем език. Лекторът* е поддръжник на мнението, че темата може и следва да бъде дискутирана и извън експертните среди.

Днес изглежда сякаш не икономиката е подчинена на човека, а точно обратното. Тя се е превърнала в основен измерител на развитието на всяка страна. Почти всичко от нашето ежедневие се разглежда като стока, а някои хора се шегуват, че човекът е единственият вид, който плаща за да живее на Земята.

Лекцията съдържа информация от компетентни източници, проследява и една хронология на събитията, която ни помогна да разберем психологията на системата. В България все още говорим основно за "преход" към демокрация, но съществува един паралелен преход, който вече сме извървели. Системни практики в политиката и развитието ни сочат, че споделяме общ курс с Европа, но дали осъзнаваме приликите, както и последствията от него?

Лекцията ще продължи приблизително половин час и ще бъде последвана от дискусия.

*Лектор ще бъде Николай Савов активист, занимава се с доброволчество, блогър и стажант в новините на програма „Хоризонт“ на БНР. Любопитството му към темата е породено от големите протестни движения в последните години.