the economic system

Сряда, 27.11.2013, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Какви са основните идейни предпоставки в съвременната икономическа система? Как се появи и наложи в Европа, а после и у нас?

Целта на тази лекция е да предостави ключова информация за икономическата система на разбираем език. Лекторът* е поддръжник на мнението, че темата може и следва да бъде дискутирана и извън експертните среди.

Днес изглежда сякаш не икономиката е подчинена на човека, а точно обратното. Тя се е превърнала в основен измерител на развитието на всяка страна. Почти всичко от нашето ежедневие се разглежда като стока, а някои хора се шегуват, че човекът е единственият вид, който плаща за да живее на Земята.

Лекцията съдържа информация от компетентни източници, проследява и една хронология на събитията, която ни помогна да разберем психологията на системата. В България все още говорим основно за "преход" към демокрация, но съществува един паралелен преход, който вече сме извървели. Системни практики в политиката и развитието ни сочат, че споделяме общ курс с Европа, но дали осъзнаваме приликите, както и последствията от него?

Лекцията ще продължи приблизително половин час и ще бъде последвана от дискусия.

*Лектор ще бъде Николай Савов активист, занимава се с доброволчество, блогър и стажант в новините на програма „Хоризонт“ на БНР. Любопитството му към темата е породено от големите протестни движения в последните години.

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline