the economic system

Сряда, 27.11.2013, от 19:00 в "Аделанте" (София, ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор). Вход свободен.

Какви са основните идейни предпоставки в съвременната икономическа система? Как се появи и наложи в Европа, а после и у нас?

Целта на тази лекция е да предостави ключова информация за икономическата система на разбираем език. Лекторът* е поддръжник на мнението, че темата може и следва да бъде дискутирана и извън експертните среди.

Днес изглежда сякаш не икономиката е подчинена на човека, а точно обратното. Тя се е превърнала в основен измерител на развитието на всяка страна. Почти всичко от нашето ежедневие се разглежда като стока, а някои хора се шегуват, че човекът е единственият вид, който плаща за да живее на Земята.

Лекцията съдържа информация от компетентни източници, проследява и една хронология на събитията, която ни помогна да разберем психологията на системата. В България все още говорим основно за "преход" към демокрация, но съществува един паралелен преход, който вече сме извървели. Системни практики в политиката и развитието ни сочат, че споделяме общ курс с Европа, но дали осъзнаваме приликите, както и последствията от него?

Лекцията ще продължи приблизително половин час и ще бъде последвана от дискусия.

*Лектор ще бъде Николай Савов активист, занимава се с доброволчество, блогър и стажант в новините на програма „Хоризонт“ на БНР. Любопитството му към темата е породено от големите протестни движения в последните години.

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop