Живеем в преломни времена, в които една икономическа теория се превърна в тотална идеология, доминираща всички сфери на нашия живот. Идеология, твърдяща, че тя е перфектната, че тя е краят на историята, че може да осигури благоденствие и щастие за човечеството и че границата на възможностите на човешкия креативен потенциал и социална организация са достигнати.

Настоящата световна икономическа криза (шеста поред за последните 100 години) отново доказа, че това не е вярно и че историята не може да има край и няма вечни теории и идеологии.

Кризата също така показва и вродения неизлечим канибалистичен недъг на тази система да се срива, колабира и саморазрушава, недъг, който с всяко свое следващо проявление свидетелства че "нещо с тази система не е наред" и нанася катастрофални последици върху животите ни.

Ние осъзнаваме, че няма нищо перфектно, идеално и вечно, че еволюционното развитие (а също и революционното такова) не спират своя ход и рано или късно определени икономически и социални отношения и институции стават остарели и ненужни, като на тяхно място идват нови, които също като предшестващите ги не са съвършени, но поне могат да бъдат една крачка по-напред и отразяват актуалното състояние на обществото и отношенията в него.

Ние разбираме, че капитализмът (въпреки актуалността си във времената на индустриалната революция), заедно със своите институции и обществени и икономически отношения, вече не отразява развитието на обществото ни. Единственото, което капитализмът е способен да постигне във всички свои форми, е да подтиска еволюцията на човечеството и да ни води към собственото ни самоунищожение.

Ние смятаме, че както всяка друга икономическа и социална теория преди него, капитализмът вече е ненужен и вреден и трябва да отстъпи място на теориИТЕ за живот след капитализма.

Защо правим този проект?

Целта на този проект НЕ е да пропагандира единствено правилната Идеология или Доктрина, защото ясно осъзнаваме, че такава няма и не може да съществува.

Целта на този проект е да се опита да даде началото на едно ДВИЖЕНИЕ - движение за създаване нови теории за живот след капитализма (но също и след централизираното планиране от съветски тип, след представителната "демокрация" и всички други форми на дискриминация и експлоатация), като:

  • Повдигне дискусията за нашето настояще и бъдеще, за нашето оцеляване и развитие,
  • Покаже, че нео-либералната мантра "НяНА" ("Няма никаква алтернатива") е лъжа,
  • Популяризира, разработи и развие визии или теории за нашия бъдещ живот в едно свободно, устойчиво общество.

Как правим този проект?

Този проект е създаден, поддържан и развиван изцяло от доброволци и активисти с некомерсиални цели. Той не е подкрепен, финансиран или осъществяван от или благодарение на фондации, партии, икономически интереси и бизнес организации или други подобни, стремящи се към каквато и да е форма на власт. Противопоставяме се на всякакви връзки с такива, запазвайки по този начин правото си на свобода на словото. Нашата цел не е да се борим за власт, нашата цел не е да реформираме системата. Нашата цел е да я сменим.

Този проект е изграден на хоризонталистки, анти-авторитарни принципи и е отворен за участие, поради което всякакви предложения за преводи, авторски текстове и т.н. са добре дошли. Организацията и начинът на функциониране на този проект и колективът, стоящ зад него, са въплъщение на идеите, изложени в проекта.

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop