Живеем в преломни времена, в които една икономическа теория се превърна в тотална идеология, доминираща всички сфери на нашия живот. Идеология, твърдяща, че тя е перфектната, че тя е краят на историята, че може да осигури благоденствие и щастие за човечеството и че границата на възможностите на човешкия креативен потенциал и социална организация са достигнати.

Настоящата световна икономическа криза (шеста поред за последните 100 години) отново доказа, че това не е вярно и че историята не може да има край и няма вечни теории и идеологии.

Кризата също така показва и вродения неизлечим канибалистичен недъг на тази система да се срива, колабира и саморазрушава, недъг, който с всяко свое следващо проявление свидетелства че "нещо с тази система не е наред" и нанася катастрофални последици върху животите ни.

Ние осъзнаваме, че няма нищо перфектно, идеално и вечно, че еволюционното развитие (а също и революционното такова) не спират своя ход и рано или късно определени икономически и социални отношения и институции стават остарели и ненужни, като на тяхно място идват нови, които също като предшестващите ги не са съвършени, но поне могат да бъдат една крачка по-напред и отразяват актуалното състояние на обществото и отношенията в него.

Ние разбираме, че капитализмът (въпреки актуалността си във времената на индустриалната революция), заедно със своите институции и обществени и икономически отношения, вече не отразява развитието на обществото ни. Единственото, което капитализмът е способен да постигне във всички свои форми, е да подтиска еволюцията на човечеството и да ни води към собственото ни самоунищожение.

Ние смятаме, че както всяка друга икономическа и социална теория преди него, капитализмът вече е ненужен и вреден и трябва да отстъпи място на теориИТЕ за живот след капитализма.

Защо правим този проект?

Целта на този проект НЕ е да пропагандира единствено правилната Идеология или Доктрина, защото ясно осъзнаваме, че такава няма и не може да съществува.

Целта на този проект е да се опита да даде началото на едно ДВИЖЕНИЕ - движение за създаване нови теории за живот след капитализма (но също и след централизираното планиране от съветски тип, след представителната "демокрация" и всички други форми на дискриминация и експлоатация), като:

  • Повдигне дискусията за нашето настояще и бъдеще, за нашето оцеляване и развитие,
  • Покаже, че нео-либералната мантра "НяНА" ("Няма никаква алтернатива") е лъжа,
  • Популяризира, разработи и развие визии или теории за нашия бъдещ живот в едно свободно, устойчиво общество.

Как правим този проект?

От своето начало през април 2009 г. този проект е създаден, поддържан и развиван изцяло от доброволци и активисти с некомерсиални цели. Той не е подкрепен, финансиран или осъществяван от или благодарение на фондации, партии, икономически интереси и бизнес организации или други подобни, стремящи се към каквато и да е форма на власт. Противопоставяме се на всякакви връзки с такива, запазвайки по този начин правото си на свобода на словото. Нашата цел не е да се борим за власт, нашата цел не е да реформираме системата. Нашата цел е да я сменим.

Този проект е изграден на хоризонталистки, анти-авторитарни принципи и е отворен за участие, поради което всякакви предложения за преводи, авторски текстове и т.н. са добре дошли. Организацията и начинът на функциониране на този проект и колективът, стоящ зад него, са въплъщение на идеите, изложени в проекта.

Кои сме ние?

Петър ПиперковПетър Пиперков е икономист и активист, докторант по Политическа икономия в УНСС, София. Бакалавър по Международни икономически отношение и Счетоводство, магистър по Публични финанси в УНСС, София. Интересува се от кризите на капитализма и алтернативни икономически и социални модели. Съосновател на "Индимедия България" през 2004 г, на проекта "Живот след капитализма" през 2009 г. и на издателство "Анарес" през 2011 г . Съставител и редактор на сборника "Докато питаме, вървим. Живот след капитализма". Участва в Българския социален форум. Участвал е в социален център "Хаспел", по-късно в "Аделанте", а към момента във "Фабрика Автономия". Участва в създаването на пълнометражния филм “България, тази вечна ерес” за търсенето на утопичното селище Делфиново. Посещава ZSchool (онлайн платформа към ZNet), където завършва курсовете по ПарЕкон и Общество на участието на Майкъл Албърт и Крис Спанос. Член на Вътрешния комитет на Межународната организация за общество на участието (IOPS).

Димитър РайковДимитър Райков е активист и преводач. Бакалавър по Международни отношения в УНСС, София. Автор е на статии в различни български и чуждестранни печатни и онлайн издания. Главен редактор и издател на независимото списание "Tigersuit". Съосновател на проекта "Живот след капитализма" през 2009 г. и на издателство "Анарес" през 2011 г., участва в социален център "Аделанте" и в Българския социален форум. Димитър е двигателя зад сайта VeganHolistic.com Основните теми, които обхващат неговите материали и преводи са международни отношения и военни конфликти, веганизъм и освобождение на животните, дълбока екология и анархо-примитивизъм, музика и радикално изкуство и др. Превеждал е материали на автори като Стив Бест, Арундхати Рой, Крис Спанос, Дерик Дженсен, Джон Зерзан и др.

Вал ТодоровВал Тодоров е писател, режисьор, визионер, активист. Завършил е физика в Софийски университет и магистърската програма “Филм и медийни изкуства” на Temple University, Филаделфия. В края на 80-те пише тестове на рок песни като “Дървото” и “Походът” на Ахат. Заедно с група Праксис е автор на първия независим проект за Конституция на България през 1990. Книгата му “Иркала, страната на мъртвите” е български бестселър през 1991. От 1991 до 2012 живее в САЩ. Участник е в американското антивоенно движение срещу войната в Ирак. Съосновател на "Индимедия България" през 2004 г. Взима участие в Световния социален форум в Порто Алегре, Бразилия, Американския социален форум в Атланта, "Окупирай Тампа, Флорида", проекта Икономика на участието (Парекон), движението "Окупирай България" и проекта "Живот след капитализма". Участва в Българския социален форум. Режисьор, сценарист и продуцент е на късометражните филми “Мьобиусова филмова лента” и “Хиерогамия” и пълнометражния “България, тази вечна ерес” за търсенето на утопичното селище Делфиново. През последните години се занимава активно с алтернативни модели на съвременния глобализиран капитализъм. Посещава известното екоселище Финдхорн, Шотландия, където завършва курса по “Дизайн на екоселища” на Gaia Ecovillage Network (GEN). Посещава и изучава и други успешни автономни общности и екоселища в САЩ и Европа. Научните му интереси са насочени в сферите на еволюционна теория на игрите, културна антропология, комплексни адаптивни системи, еволюция на сътрудничеството, алтруизма и морала, неврофилософия, поведенческа и еволюционна икономика.

Явор ТаринскиЯвор Тарински е независим изследовател и активист в социални движения. Понастоящем е част от редакционния колектив на политическия журнал Вавилония, библиограф в Агора Интернешънъл и член на консултативния съвет на Транснационалния институт за социална екология. Пише за различни международни сайтове, като негови текстове са преведени на поне 9 езика. Съосновател на социален център "Аделанте" (София) и "Бъди промяната - София". Съставител на третата книга на проект "Живот след капитализма" - сборника "Пряката демокрация на 21 век", а също и на сборника "Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия". Участва в Българския социален форум. Интересува се от пряка демокрация, автономия и алтернативи на настоящата система, автор на книги и брошури за пряка демокрация, общи блага и солидарна икономика. Участва в мрежи за солидарна икономика като потребителскии кооперативи и други. Още негови текстове може да намерите в блога му.

FacebookTwitter
Pin It

Издателска дейност

  • Проектът за автономия
  • Пряката демокрация на 21 век
  • Пропукай капитализма
  • Докато питаме, вървим

proektut-za-avtonomiq-frontcover Много хора у нас са чували за парижките бунтове през Май ’68, но малцина са запознатите с работата на Корнелиус Касториадис, определян от мнозина, включително и от Даниел Кон-Бендит, за идеен вдъхновител на бунтовните студенти от този период. Според Едгар

Read More

Пряката демокрация на 21 век Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи третата си книга - сборникът "Пряката демокрация на 21 век", съставител на който е Явор Тарински. Книгата отново е част от издателската ни серия в издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Първото й

Read More

Пропукай капитализма Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да представи втората си книга! Книгата е "Пропукай капитализма" на Джон Холоуей и е част от издателската ни серия в новото издателство "Анарес", на което сме съоснователи. Тя е реалност и благодарение на сътрудничеството

Read More

Докато питаме, вървим Проект "Живот след капитализма" има удоволствието да Ви представи своята първа книга-сборник - "Докато питаме, вървим". Този сборник обединява най-стойностните материали, публикувани на уебсайта на проекта "Живот след капитализма" през първата година от съществуването му (април 2009 г. - април 2010 г.)

Read More

 

BGtop